Każde ciasto potrzebuje odpowiedniej prezentacji. Szczególnie jeśli chodzi o ekskluzywne wypieki. Dużą pomocą w tym są tacki pod torty, które można zamówić, uwzględniając przy tym średnice tego królewskiego deseru. Dobierając odpowiednią tackę, nie możemy kierować się jedynie wyglądem całości. W grę wchodzą również inne czynniki. Jakie? 

Tacka dostosowana do wielkości i masy wypieku 

Tacka pod tort to powinna być niezwykle praktyczna. Chodzi między innymi o to, by stanowiła zaporę przed olejem, a także wilgocią. Poza tym nie może pozostawiać plam po cieście ani utrudniać podawania poszczególnych kawałków. W sprzedaży znajdziemy nie tylko zwykłe produkty tego typu. Można też zamówić tacki z dziurkami oraz tace wielopoziomowe, dopasowane do montażu w kilku warstwach. Przykładem tego mogą być materiały dostosowane do tortów piętrowych. Decydując się na tacki pod torty, musimy przede wszystkim wziąć pod uwagę ciężar wypieku. Jeśli waga jest duża, a rozmiar spory, to należy dostosować do tego wielkość i grubość tacy. Dzięki temu sam wypiek będzie się prezentował znakomicie, a podczas transportu czy podawania nie ulegnie zniszczeniu. 

Nieodzowny element odświętnego stołu 

Na stole świetnie się prezentują tacki z grubego kartonu. Posiadają one stabilizujący wpływ na cały wypiek. Warto przy tym zwrócić uwagę na to, jak prezentuje się całość. Jeśli wybierzemy tacki pod torty o ciekawych kształtach i wzorach lub z eleganckim karbowaniem, to nawet po przełożeniu tortu na talerze gości, stół nadal będzie wyglądał odświętnie. Warto do tego celu zakupić produkty w kolorze złotym lub srebrnym. Oczywiście barwa powinna być dostosowana do rodzaju uroczystości. Tacki tego typu są polecane cukierniom oraz osobom, które w warunkach domowych samodzielnie tworzą wszelkie słodkie desery. 

Tacka tekturowa czy plastikowa? 

Tacki na wypieki są bardzo potrzebne nie tylko w czasie podawania tortu. Po imprezie często zostaje trochę ciast. W takiej sytuacji warto skorzystać z tacek do tortów o mniejszych rozmiarach i zaserwować je gościom na wynos. Z pewnością będą to podkłady o mniejszej gramaturze. Należy pamiętać, że w naszych czasach rynek cukierniczy może liczyć na silne wsparcie, jeśli chodzi o sporych rozmiarów ciasta i torty. Do tego przydadzą się z pewnością tacki plastikowe, które są bardziej wytrzymałe od tekturowych. Poza tym bardzo łatwo je wyczyścić, by pozostające okruchy i inne zabrudzenia nie psuły estetyki stołu. Jest to niezmiernie ważne, zwłaszcza wtedy, gdy chodzi o ekskluzywne uroczystości związane z podniosłym charakterem. Plastik posiada również tę zaletę, że jest stosunkowo lekki.