Naszła Cię ochota na smaczny deser? Chcesz spróbować czegoś nowego w kuchni i zaskoczyć rodzinę czekoladowym deserem? Czekolada jest bogata w witaminy oraz zdrowe tłuszczy czy minerały.

Opóźnia procesy starzenia się, dzięki zawartym w niej antyoksydantach. Ponadto czekolada poprawia procesy koncentracji poprzez jej wysoką zawartość magnezu. Zaletą jedzenia czekolady jest również to, że wspiera produkcję hormonu szczęścia. Idealna na chłodniejsze jesienne i zimowe wieczory oraz jako szybka przekąska, dodająca energii. Jeżeli szukasz sprawdzonego, nowego przepisu na domową smaczną tabliczkę czekolady, prostą do wykonania, którą zrobisz błyskawicznie – wypróbuj tego przepisu.

Przygotuj domową czekoladę z bakaliami na deser

Składniki do przygotowania domowej czekolady z bakaliami to: gorzka czekolada, taka czekolada o zawartości 60% kakao sprawdzi się tutaj najlepiej, ulubione bakalie, na przykład orzechy, migdały, żurawina, rodzynki lub inne suszone owoce, które lubisz, takie jak śliwki, jabłka czy banany. Możesz dodać również wiórków kokosowych.

Przygotowanie czekolady: Czekoladę pokruszyć na kawałki, do mniejszego garnka należy wlać gorącą wodę, nad naczyniem kładziemy większej średnicy miskę, do której dodajemy kawałki połamanej czekolady. Wodę należy stale podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści. Cały czas mieszać czekoladę do momentu jej rozpuszczenia. Rozpuszczoną, płynną czekoladę należy przelać z miski do płaskiego naczynia lub na folię aluminiową. Czekoladę trzeba posypać przygotowanymi wcześniej bakaliami czy suszonymi owocami.

Tak przygotowaną czekoladę należy wstawić do zamrażarki na około godzinę, do momentu aż zrobi się twarda. Po upływie godziny czekoladę należy wyciągnąć z zamrażarki i połamać na kawałki. Tak przygotowana domowa, zdrowa czekolada z bakaliami jest gotowa do zjedzenia.

Sprawdź też przepis na doskonałą babkę ziemniaczaną, idealną na deser, ale też na obiad.