Tropikalne raje pomiędzy pięknymi plażami i unikalnymi recepturami, zrodzone ze skrzyżowania wielu różnych kultur. To kuchnia karaibska, intrygująca mieszanka kolorów, zapachów, opowieści i tradycji z różnych krajów. Mieszanka narodów stworzyła wyjątkową i zachęcającą kuchnię. Tutaj bowiem, dzięki wiekom handlu, dominacji, imigracji i eksploatacji plantacji, mieszały się narody i smaki i powstała kuchnia z wpływami afrykańskimi, kreolskimi, łacińskimi, europejskimi, chińskimi, arabskimi i indyjskimi. Całość doprawiona wieloma różnymi i wyjątkowymi surowcami. Typowe składniki kuchni karaibskiej to na przykład ryż, fasola, pomidory, słodkie ziemniaki, maniok, banany, papaja, chili i kolendra.

Te składniki i wiele innych, takich jak ryby, kurczak czy wołowina, można łączyć, tworząc podobne przepisy, ale o różnych nazwach w zależności od wysp lub wybrzeży obmywanych przez Morze Karaibskie. Lub mogą stać się wyjątkowymi przetworami, prawdziwymi potrawami narodowymi, które identyfikują dany kraj. W obu przypadkach mamy do czynienia z propozycjami kulinarnymi, aby choć raz w życiu spróbować lub ugotować.

JERK

Ta nazwa odnosi się do sposobu gotowania tradycyjnego mięsa jamajskiego. Jerk to rodzaj grilla, odziedziczony po tubylcach z wyspy i ich spotkaniu z afrykańskimi niewolnikami. Jak to działa? Niezbędne jest marynowanie kurczaka lub wieprzowiny z przyprawami i aromatycznymi ziołami takimi jak chili, tymianek, imbir, ziele angielskie, cebula. Mięso jest grillowane na ogniu przygotowanym z drewna z lokalnego drzewa (ziele angielskie). Rezultatem jest danie o wędzonych i aromatycznych nutach, zwykle w towarzystwie ryżu i fasoli, smażonego manioku lub pieczonych batatów. Na francuskich Karaibach przygotowuje się coś podobnego, ale tylko z kurczakiem lub poulet boucané.

TOSTONES (smażone rajskie banany)

Tostones – smażone rajskie banany 

Przepis ten choć często z Portoryko, został rozpowszechniony na Karaibach. W niektórych krajach, takich jak Kostaryka i Kolumbia, nazywa się je patacones, ale danie się nie zmienia. Ma afrykańskie pochodzenie i składa się z plasterków niedojrzałego banana, smażonych dwukrotnie we wrzącym oleju. Przypominają nieco smak ziemniaków, ale są słodsze. Można je stosować jako dodatek, zwłaszcza do dań rybnych, lub jako przekąskę wraz z egzotycznymi sosami, takimi jak guacamole , smażone puree z fasoli lub hogao , przyprawa na bazie pomidorów i cebuli.

RYŻ I FASOLA

Wspomniane już zostało, że ryż jest jednym z głównych składników kuchni karaibskiej. W niektórych krajach jest używany jako dodatek do mięsa (np. Jerk Chicken) lub dań rybnych. Ale jest to również prawdziwy przepis, którym można się delektować, być może na śniadanie, jak na Kostaryce. W tych przypadkach ryż miesza się z fasolą i aromatycznymi ziołami. Na Kostaryce nazywa się Gallo Pinto, a na Kubie Moro de Guandules. Na Bahamach, Jamajce, Trynidadzie i Tobago lub Barbados Rice and Peas, a przepis jest wzbogacony mlekiem kokosowym. W Portoryko nie może zabraknąć wieprzowiny smażonej z ryżem i sofrito na bazie cebuli, czosnku, słodkiej papryki Cubanela i aromatycznych przypraw.

CUBAN SANDWICH

Kanapka Kubańska z Wieprzowiną, Szynką i Musztardą

W rzeczywistości ta kanapka nie narodziła się na Karaibach, ale na Florydzie pod koniec XIX wieku dzięki kubańskim imigrantom szukającym czegoś szybkiego na lunch. Podstawą jest chleb kubański, rodzaj bagietki nadziewanej serem, szynką, korniszonami, musztardą i schabem pieczonym. Ten ostatni składnik to sekret dobrej kanapki kubańskiej. Mięso musi być faktycznie marynowane w sosie zwanym mojo, przygotowanym z soku z limonki i pomarańczy, czosnku, kminku i oregano. Dziś Tampa (gdzie szynkę zastępuje się plastrami salami), Miami i Key West rywalizują o miano najlepszej kanapki, ale specjalność ta jest teraz obecna także w kawiarniach Puerto Rico i innych miejscach na Karaibach.

BOKIT

To typowa kanapka z wyspy Gwadelupy. Cechy wyróżniające: smażona na gorącym oleju. Robotnicy pod koniec XIX wieku nie mieli pieniędzy na chleb, więc po prostu wyrabiali wodę z mąką i gotowali wszystko na patelni wysmarowanej olejem. Dzisiaj bokit jest bardziej wyszukanym pzepisem, który zawiera mąkę, smalec, wodę, drożdże i szczyptę soli. Można go jeść w ten sposób, zwykły lub nadziewany szynką, kurczakiem, kiełbasą, dorszem, tuńczykiem, skorupiakami, jajkami i serem itp.

Bokit może być również nadziewany miąższem mięczaka, dużego ślimaka morskiego typowego dla Karaibów. Smak jest słodki i przypomina smak przegrzebków lub uchowca. Jednak w Republice Dominiki ten składnik jest znany jako Lambí i jest proponowany jako gulasz (Lambí Guisado ). Na Jamajce zasmakujemy kanapki bokit przygotowanej na parze. Lub w pachnącym curry z tymiankiem, imbirem, papryką Scotch Bonnet, pietruszką, czosnkiem i sokiem z limonki.