Nugat to bardzo popularna słodkość, której absolutną podstawą jest migdał i cukier. Na dzień dzisiejszy kategoria ta jest jednak bardzo szeroka. Charakteryzuje się ciągliwością, słodkim smakiem i orzechową wkładką. Jakie wartości odżywcze posiada nugat? Dlaczego cieszy się tak dużą popularnością? W jaki sposób jest produkowany? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników.

Jakie wartości odżywcze posiada nugat?

Już po jednym kęsie nugatu możemy dojść do wniosku, że taka dawka słodkości może być korzystna dla zdrowia. Zwolennicy mają pewność w zakresie tego, że intensywny smak sprzyja konsumpcji racjonalnej- otóż nugatem rozkoszujemy się z reguły w niewielkich kęsach, bowiem skonsumowanie większej ilości tego produktu jest dość problematyczne. Ogromną korzyścią jest stosunkowo duża ilość orzechów- jest to jeden z tych pokarmów, który uznawany jest za naprawdę odżywczy. Nugat dostarcza takich witamin, jak chociażby witaminę E i witaminę B2. Nie w sposób nie wspomnieć o zróżnicowanych minerałach, czego doskonałym przykładem jest fosfor, miedź, żelazo, mangan. Jak można zatem zauważyć, nugat pomimo tego, że jest słodki, to nadal może być bardzo pożywny.

Dlaczego nugat cieszy się tak dużą popularnością?

Nugat (https://ecowybrane.pl/pl/menu/slodkosci/nugat-4612) to dość popularny słodycz. Przepisów na jego zrobienie jest stosunkowo wiele. Jeśli zwrócimy jednak uwagę na ogólną formułę, to mamy do czynienia z bloczkami o szerokie, przyjemnie ciągnącej się masie- jest ona przyrządzana w oparciu o takie dodatki, jak chociażby ubite białka, miód i cukier. W praktyce nugat może różnić się pod względem smaku w zależności od suszonych owoców i zatopionych orzechów prażonych. Wyróżnić możemy trzy rodzaje nugatu- biały, niemiecki i brązowy. Ten pierwszy produkowany jest z cukru, miodu i z białek. Brązowy nugat natomiast nie posiada białek, jest gęstszy i posiada dodatek karmelizowanego cukru. Niemiecki produkt przygotowywany jest z cukru, czekolady i kruszonych migdałów.

W jaki sposób produkowany jest nugat?

Najlepszy nugat wytwarzany jest przez rzemieślników, którzy od wielu lat zajmują się wyrobem słodyczy. Często absolutną podstawą, jeśli chodzi o składniki, jest miód lawendowy. Migdały natomiast pochodzą z plantacji kontrolowanych- po zebraniu ich należy je wysuszyć, blanszować i pociąć na niewielkie kawałki. Następnie do miodu dokładane są białka z cukrem, migdały i pistacje. Całość jest dokładnie mieszana.