Smak świeżych warzyw może towarzyszyć nam nie tylko latem, ale przez cały rok. Pyszne przetwory przygotowuje coraz więcej osób, którym zależy na zdrowej i bogatej w składniki odżywcze diecie. W ten sposób możemy przyrządzić także fasolkę szparagową.
Fasolka szparagowa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa: ta zielona zawiera witaminy C, E i A, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, może opóźniać starzenie się, a także chroni przed chorobami nowotworowymi. Fasolka świetnie wspomaga trawienie, obniża poziom „złego cholesterolu” i ciśnienie krwi, pozwala poprawić krążenie krwi. Zapobiega również miażdżycy, chorobom serca czy udarom mózgu. Dzięki zawartości witaminy K pomaga dbać o kości, jest niskokaloryczna i może być jedzona również przez dzieci, kobiety w ciąży czy seniorów. Niski indeks glikemiczny jest kolejną zaletą fasolki szparagowej gdyż mogą jeść ją również diabetycy i osoby, które muszą kontrolować poziom cukru – fasolka pomaga go ustabilizować. Tę przygotowaną w słoikach możemy jeść jako smaczny dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę.

Składniki

Do przygotowania dwunastu słoików (po 900 ml) fasolki będą nam potrzebne: cztery kilogramy fasolki szparagowej, po osiem łyżeczek cukru i soli, woda oraz cztery łyżeczki kwasku cytrynowego.

Przepis

Przygotowania zaczynamy od dokładnego umycia fasolki szparagowej i odcięcia ogonków.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z czterema łyżeczkami soli i czterema łyżeczkami cukru.
Fasolkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy od dwóch do czterech minut – uważamy przy tym, żeby strączki się nie rozgotowały.
Fasolkę odsączamy, wkładamy do słoików pionowo i ustawiając ciasno obok siebie. Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru a także niewielką ilość kwasku cytrynowego. Każdy słoik zalewamy do pełna wodą i zakręcamy. Słoiki wstawiamy do garnka, zalewamy wodą do trzech czwartych wysokości słoików i gotujemy przez godzinę. Wyjmujemy z wody, studzimy i odstawiamy na dobę. Następnego dnia gotujemy słoiki ponownie. Tak przygotowaną fasolkę szparagową możemy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez kolejny rok. Smacznego!