Białko to jeden ze składników mineralnych, których nasz organizm potrzebuje w największym stopniu. Jakby nie patrzeć, białko spełnia wiele ważnych ról w naszym organizmie, od bycia głównym budulcem naszego ciała, po jeden ze składników krwi i limfy, po element konieczny podczas powstawania wielu enzymów i hormonów. Jednak zarówno niedobór jak i nadmiar tego składnika w organizmie może mieć opłakane skutki.

Jakie są więc normy białkowe? Ile białka powinno być w zdrowej, codziennej diecie?

Jakie są normy białkowe w diecie?


Jak w wielu innych przypadkach nie da się dokładnie powiedzieć ile kto powinien jeść białka. To, ile białka powinno być w diecie, zależy od wielu czynników. Ogólnie określa się, że organizm człowieka potrzebuje około 0,9 grama na kilogram masy ciała. Jest to jednak uśrednienie, na które wpływa kilka czynników.

Jednym z nich jest ciąża. Kobiety w ciąży powinny spożywać 1,1 grama białka na kilogram ciała, ze względu na rozwój dziecka.
Kobiety karmiące zaś, potrzebują 1,3 grama białek na kilogram masy ciała, przez względ na produkcję mleka, które w większej mierze składa się właśnie z białka. Zwłaszcza, że niemowlę potrzebuje nawet 1,5 grama białka na kilogram masy ciała, przez szybki wzrost i rozwój.
Dzieci do około 15 roku życia powinny spożywać 1,1 gram białka na kilogram masy ciała dziennie. Dzięki temu będą się poprawnie rozwijać i rosnąć.
Wszystkie te przykłady to zwiększenie zapotrzebowania na białko z powodów biologicznych, związanych z rozwojem własnym, lub życia, które się rozwija w kobiecie.

Inne czynniki wpływające na zwiększenie zapotrzebowania na białko to styl życia. Osoby uprawiające sport – niezależnie od tego czy zawodowo, czy amatorsko – powinny zwiększyć dzienną dawkę białka. Ma to związek z poprawnym funkcjonowaniem i regeneracją mięśni. Mięśnie podczas treningu uszkadzają się w pewnym stopniu, a budulcem do ich naprawy i poprawy ich stanu jest właśnie białko.
Przez to normy białkowe dla osób uprawiających sport prezentują się następująco :
– osoby uprawiające trening wytrzymałościowy 1,4 grama białka na kilogram masy ciała,
– osoby uprawiające trening wytrzymałościowo-siłowy 1,8 grama białek na kilogram masy ciałą,
– osoby budujące masę ciała – mięśnie – 2 gramy białka na kilogram masy ciała.

Ile białka jeść?


Ilość spożywanego w ciągu dnia białka zależy od wielu czynników. Trzymając się jednak wyznaczników, jakie zostały zaproponowane i czynników jakie zwiększają zapotrzebowanie na białko, z pewnością każda osoba jest w stanie określić ile go potrzebuje, aby zdrowo się odżywiać.