Cukru używamy do słodzenia napojów, do pieczenia ciast, przygotowania deserów, do wyrobu dżemów oraz soków i przygotowania wielu przeróżnych potraw. Gdy jesteśmy zdrowi nie zastanawiamy się nad tym i słodzimy herbatę, kawę a potem się nimi raczymy. Lecz czym osłodzić sobie potrawy w przypadku diety cukrzycowej? Oto jest pytanie dręczące cukrzyków oraz tych, którzy dla nich przyrządzają posiłki?

Gram o cukrze białym

Cukier nie jest zdrowy, o czym wszyscy wiedzą a zwłaszcza ten stosowany w nadmiarze, lecz trudno się bez niego obejść podobnie, jak bez soli, która też uważana jest za szkodliwą, lecz bez niej potrawy nam nie smakują.
Cukier spożywczy, czyli tak zwany cukier biały, to sacharoza. Najczęściej, bo w 70 procentach wytwarzany jest z trzciny cukrowej i w 30 procentach z buraków cukrowych.
Po raz pierwszy cukier został pozyskany z trzciny cukrowej i miało to miejsce 8 tysięcy lat przed naszą erą w Nowej Gwinei. A już 5 tysięcy lat później w Indiach wykorzystywano cukier do słodzenia potraw.
Natomiast do Europy pierwsze transporty cukru zaczęły docierać z Kuby, Jamajki, Barbadosu i Brazylii na początku szesnastego wieku. A w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku powstała pierwsza cukiernia w Królestwie Polskim.

A co z cukrem dla cukrzyka?

Dla cukrzyków zamiast cukru słodzik a najlepiej w ogóle nie słodzić. Ogólnie rozróżnia się dwa rodzaje słodzików i są to intensywne substancje słodzące, które są słodsze nawet od sacharozy oraz polioli, które są naturalnymi substancjami słodzącymi.
Cukrzykom nie wolno spożywać cukru i w związku z tym muszą oni zastępować cukier słodzikami, albo jeszcze lepiej w ogóle nie słodzić. Lecz wiele osób nie wyobraża sobie tego, aby nie osłodzić na przykład kawy, ciasta, czy herbaty. Powstaje pytanie, jaki słodzik wybrać, bo na rynku jest ich sporo. Pierwszy na myśl przychodzi słodzik Stewia. Słodzik Stewia pochodzi z rośliny o tej samej nazwie pochodzącej z Brazylii i Paragwaju, lecz nie tylko, bo współcześnie roślina ta uprawiana jest także w innych krajach świata.

Zalety stewii, która jest słodzikiem naturalnym

Stewia jest rośliną o bardzo wysokiej zawartości związków słodzących. Posiada wiele zalet, jak na przykład to, że obniża ciśnienie krwi, działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, zapobiegają próchnicy i co ważne dla cukrzyków posiada niski indeks glikemiczny i nie podnosi gwałtownie glukozy w organizmie. Pod względem kaloryczności ma bardzo mało kalorii w porównaniu z cukrem spożywczym, co jest bardzo ważne dla osób walczących z nadwagą. A lubiących słodkości ucieszy fakt, że słodzik Stewia jest nawet do stu pięćdziesięciu razy słodszy od cukru białego.

Inny słodzik zwany Clio

Wśród licznych słodzików jest na rynku również słodzik Clio, który jest alternatywą dla cukru i nie zwiększa poziomu węglowodanów a więc nie podnosi poziomu glukozy we krwi, jak i nie ma dużo kalorii. Jest więc wskazany osobom dbającym o stałą wagę ciała lub będącym na diecie odchudzającej, jak również diabetykom. Jedna tabletka odpowiada 6 gramom cukru. W 100 gramach mieści się 35 kalorii, a w jednej tabletce jest 0,02 kalorie. Przy czym nie ma w nim węglowodanów, białek, ani tłuszczów.
Słodzik Clio powstaje na bazie cyklaminianu i sacharynianu sodu. Słodzik ten podobnie, jak słodzik Stewia można nabyć w aptekach, jak i sklepach. Co ważne produkt ten bardzo dobrze słodzi potrawy jednocześnie nie zmieniając ich smaku.