Meksykańskie skrzydełka

Dzięki meksykańskim skrzydełkom z kurczaka wnosisz na stół drugie danie o pysznym wyglądzie i mocnym, mocnym i pikantnym smaku. Eksplozja smaku, ze skrzydełkami doprawionymi pikantnym sosem na bazie Tabasco i drugim na bazie sera: nieodparta mieszanka jest przygotowywana poprzez smażenie mięsa na oleju z nasion, a następnie podawanie go z różnymi rodzajami sosów.

Składniki

Skrzydełka z kurczaka 20

Olej arachidowy do smaku

Masło 40 gr

Tabasco 4 łyżki

pieprz do smaku

Sól do smaku

Majonez 3 łyżki

Czosnek 1

Biała cebula 1 ⁄ 2

Płynna świeża śmietana 2 łyżki

Ocet z białego wina 1 łyżka

Przygotowanie

Rozgrzej olej w dużym rondlu i gdy temperatura będzie wysoka, smaż skrzydełka z kurczaka przez około dziesięć minut, aż będą lekko rumiane.

W tym momencie przenieś je na papier chłonny, aby odsączyć nadmiar oleju, aw międzyczasie zacznij przygotowywać ostry sos, rozpuszczając masło z sosem Tabasco i grubo mielonym pieprzem.

Zamiast tego sos serowy należy przygotować dodając majonez i czosnek w mikserze z cebulą, kwaśną śmietaną, octem i serem

W tym momencie możesz podać skrzydełka z kurczaka w towarzystwie dwóch misek, które będą zawierały dwa przygotowane sosy

 

Burrito meksykańskie

Składniki

Fasola smażona 480 g

Wieprzowina 1 kg

Biała cebula 1 szt

Marchewka 1 szt

Czosnek 1 ząbek

kminek łyżeczka

Przecier pomidorowy do smaku

Awokado 2

Mozzarella 120 g

Pietruszka do smaku

Tortille kukurydziane 12

Przygotowanie

Najpierw przygotuj krem ​​z fasoli (Frijoles refritos) do połączenia w rondelku z cebulą, kawałkami marchwi, czosnkiem, solą, nasionami kminku i kolendry oraz mięsem.

Dodaj wodę, aż będzie całkowicie przykryta i na małym ogniu doprowadź do wrzenia; przykryj wszystko na około 2 godziny, aż wszystko będzie dobrze ugotowane lub mięso będzie miękkie.

Następnie przygotuj sos ze świeżych pokrojonych pomidorów. Zdejmij mięso z patelni i smaż przez 30 minut w piekarniku. Usuń tłuszcz z mięsa, a następnie włóż je do sosu w małych kawałkach.

W międzyczasie podgrzej tortille. Wlej łyżkę fasoli do tortilli i ułóż mięso, awokado i ser pokrojony wcześniej w kostkę.

Aby uzyskać burrito, zagnij prawą krawędź tortilli do wewnątrz, aż nadzienie zostanie przykryte. Zwiń, pozostawiając górną część otwartą. Dekorujemy pokrojoną w plasterki marchewką i gałązkami pietruszki.

 

Pikantna meksykańska czekolada

Składniki

Mleko 3,2% 250 ml

Mąka kukurydziana 1 łyżeczka

Czekolada gorzka z papryczką chilli 150 g

laski cynamonu 1

Sól 1 szczypta 1

szczypta świeżego chilli (opcjonalnie)

Wanilia 1 ⁄ 2 łyżeczki

Przygotowanie

W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu, aż zacznie się gotować. Dodaj masę harina i pokruszoną czekoladę, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.

Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.

Dodaj cynamon, sól.

Dodaj również chili w proszku (opcjonalnie) i ponownie wymieszaj.

Ciągle mieszaj, doprowadzając mieszaninę z powrotem do wrzenia przez kilka minut, aby zgęstniała do odpowiedniego punktu. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię i natychmiast podawaj.

 

Empanadille

Składniki

Białka jaj 2

Woda 80 ml

Jaja 1

ocet 2 łyżeczki

Mąka 00 330 g

Masło 75 gr

Smalec 75 g

sól 1 łyżeczka

NA FARSZ

Przecier pomidorowy 125 ml

Oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki

Wołowina 60 g

Wieprzowina 60 g

Sól 1 łyżeczka

Mielona ostra papryka 1 łyżeczka

Mielony pieprz 1 łyżeczka

mielony kminek 1 łyżeczka

Chili w proszku 1 łyżka

Biała cebula 30 gr

Czosnek 1 ząbek

Świeże chili 1

Masło 1 łyżka

Jaja 2

czarne oliwki 3 łyżki

Rodzynki 3 łyżki

Przygotowanie

Na spód: wymieszaj wodę, jajko i ocet. Do miski wsyp mąkę, posiekaj zimne masło i smalec, dopraw solą. Wymieszaj z płynem i ugniataj, aby uzyskać gruboziarnistą pastę.

Nadzienie: rozgrzać olej i zrumienić mięso; dodać zioła, cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Smażymy do miękkości i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ochłodzić do temperatury pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 210°C. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, pokrój w krążki o średnicy 5 cm i na każdy z nich nałóż łyżkę mieszanki. Złóż krążki na pół i ściśnij krawędzie, aby się zlepiły.

Posmaruj ciasto białkiem, ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez około dwadzieścia minut lub do całkowitego zarumienienia.