Gofry to rodzaj pysznego, puszystego ciasta naleśnikowego, które zostaje przyrządzone przy użyciu specjalnej gofrownicy.
Nadaje ona specjalnego, kształtują: najczęściej jest to prostokąt z charakterystyczną kratownicą. W Polsce kojarzone są z nadmorskim kurortem, ponieważ to właśnie nad morzem, można zjeść najsmaczniejsze gofry z dodatkami.
Jak przygotować smaczne gofry?
Domowe gofry, które smakują, tak samo jak na wakacjach to marzenie każdej osoby. Tęskniąc za wakacjami, dokładamy wszelkich starań, aby odtworzyć smak, znany nam z nadmorskich kurortów. Aby przygotować pyszne i chrupiące gofry wystarczy kilka podstawowych składników, który każdy z nas ma w swoim domu.
Sekretny składnik nadmorskich gofrów
W Internecie można znaleźć wiele różnego rodzaju przepisów na gofry. Jednak wszystkie z nich jako podstawowe ciasta gofrowego posiadają mleko. Warto wiedzieć, że słynną nadmorską chrupkość, gofry zawdzięczają zamianie mleka na zwykłą przegotowaną wodę!
Poznaj przepis na pyszne chrupiące gofry jak z nad morza
Przed rozpoczęciem przygotowywania gofrów należy rozpocząć rozgrzewanie gofrownicy.
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- ok 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju słonecznikowego.
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Wodę, mąkę, żółtka, cukier i rozpuszczony tłuszcz i resztę składników mieszamy mikserem na bardzo gładką masę. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
Gofrownicę smarujemy olejem przed wylaniem każdej partii ciasta, co sprawi, że nasze gofry będą jeszcze bardziej chrupiące. Ciasto nakładamy na bardzo gorącą gofrownicę i smażymy ok 10 minut. Ważne! Nie wolno otwierać gofrownicy w trakcie przygotowywania gofrów. Gotowe gofry odkładamy do lekkiego ochłodzenia na kratkę. Serwujemy z ulubionym dodatkami, np. Bitą śmietaną, frużeliną owocową lub cukrem pudrem.