Desery i słodycze cieszą się ogromną popularnością. Jednak obecnie coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak niezdrowe mogą być takie produkty i właśnie z tego powodu szukają zdrowych alternatyw. Ale czy słodycze mogą w ogóle być zdrowe?

Dlaczego słodycze są niezdrowe?

Słodkie przekąski mają ogromne grono wielbicieli. Sporo osób nie wyobraża sobie dnia bez „czegoś słodkiego”. Niestety, batoniki, ciasta i desery nie są zdrowe. Duże ilości cukru, konserwantów, poprawiaczy smaków i barwników mają nie tylko negatywny wpływ na masę ciała, ale i zdrowie. Jedzenie dużych ilości słodyczy może prowadzić nawet do przewlekłych chorób. Właśnie z tego powodu słodkie przekąski powinno się ograniczać, a najlepiej zamienić je całkowicie na zdrowe słodycze.

Zdrowe słodycze i desery

Jak się okazuje, słodkie przekąski mogą być zdrowe. Wystarczy wybierać ekologiczne i bezglutenowe słodycze i desery bez cukru, aby ograniczyć spożywanie szkodliwych substancji, a jednocześnie dostarczyć organizmowi produkty, na które ma ochotę. W tradycyjnych sklepach i wielkopowierzchniowych marketach trudno znaleźć zdrowe przekąski oraz słodycze bez cukru czy glutenu, a jeśli już takie artykuły są na półkach, to jest ich niewiele. Jakich produktów nie powinno się wybierać? Najlepiej w ogóle nie kupować artykułów, które są pełne białego cukru, soli, konserwantów, spulchniaczy, polepszaczy smaku, barwników i tłuszczów utwardzonych. Zamiast tego należy wybierać po prostu zdrowe słodycze.

Po jakie słodycze warto sięgać?

Szukając zdrowych słodyczy powinno się przede wszystkim sprawdzać skład produktów. Zajmuje to jednak sporo czasu, znacznie łatwiej jest wybrać odpowiednie miejsce, takie jak internetowy sklep ze zdrową żywnością Organic Market, gdzie można zakupić bezglutenowe słodycze, desery bez cukru i inne zdrowe artykuły spożywcze. W takich miejscach można zakupić zarówno zdrowe ciastka, czekolady, batoniki i deserki, jak i produkty słone. Warto sprawdzić również ofertę słodyczy ekologicznych.

Desery bez cukru

Słodkie przekąski bez cukru cieszą się ogromną popularnością wśród kupujących. Należy zauważyć, że są one całkowicie pozbawione białego cukru, ale jednocześnie dodaje się do nich inne substancje słodzące, takie jak ksylitol. Tego rodzaju substancje choć posiadają dość dużo kalorii, mają również bardzo niski lub wręcz zerowy indeks glikemiczny. To cenna informacja dla osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność, którzy nie mogą sięgać po przekąski z cukrem, za to nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywali właśnie słodycze z ksylitolem.

Bezglutenowe słodycze

Coraz popularniejsze są również słodycze bez glutenu, ponieważ coraz więcej rezygnuje z tego składnika ze względów zdrowotnych, bądź po prostu chce go ograniczyć w swojej codziennej diecie. Czym w ogóle jest gluten? Gluten to nic innego jak białko, które pochodzi ze zbóż, takich jak pszenica, orkisz, żyto i jęczmień. Gluten jest spoiwem w wypiekach, dzięki któremu ciasto posiada odpowiednią konsystencję, ale zamienniki doskonale sobie z tym radzą. Warto zauważyć, że przekąski bezglutenowe często również nie posiadają białka mleka krowiego, czyli laktozy, co jest istotne dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy.