Czekolada to jeden z najbardziej lubianych i używanych składników w cieście a także w daniach wytrawnych. Ten niezwykły produkt pochodzi z przetworzenia nasion kakaowca, które poddawane są szeregowi procesów (fermentacja, prażenie, mielenie). Produkty, które powstają w wyniku tego długiego procesu to: masło kakaowe, miazga kakaowa i proszek kakaowy.

Połączenie kakao z innymi składnikami i procentową zawartością masła kakaowego ożywia czekoladę. Dziś produkcja tego pachnącego składnika jest w stanie zadowolić każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Są tacy, którzy wolą gorzką i ciemną wersją czekolady. Z drugiej strony znajdują się te osoby, które nie mogą zrezygnować z rozpieszczania swojego podniebienia słodkim kawałkiem mlecznej czekolady. Często wybierana jest również ta tabliczka, która kryje w sobie dodatki.

 

Czekolada biała, mleczna czy ciemna?

Ciemna: stopień czystości tego typu jest określony procentową zawartością kakao i masła kakaowego. Im więcej kakao zawiera ciemna czekolada, tym bardziej jest czysta. Po przekroczeniu procentowej zawartości kakao możemy mówić o ekstraciemnej czekoladzie.

Mleczna: najbardziej lubiana okazuje się mleczna czekolada. Uwielbiają ją zwłaszcza dzieci. Składa się z procentu kakao i procentu mleka i zapewnia wyższe spożycie wapnia. Na podniebieniu topi się, w zależności od zawartości mleka, szybciej lub wolniej.

Biała: ta wersja nie zawsze w pełni zaspokaja pragnienia najbardziej wymagających. Jeśli chodzi o białą czekoladę, najlepiej wybrać ją od wyspecjalizowanych marek, aby cieszyć się produktem wysokiej jakości. Dużo się dyskutuje o tym, że o prawdziwej czekoladzie w tym rodzaju nie można mówić. W rzeczywistości nie zawiera żadnego procentu kakao. Jego skład czerpie z wysokiej zawartości masła kakaowego i mleka w połączeniu z innymi składnikami, które charakteryzują jej smak.