Osoba będąca na określonej diecie lub zmagająca się z cukrzycą musi ograniczyć spożycie produktów zawierających cukier do minimum. Wiele osób może martwić się, że nie będzie mogło w tej sytuacji rozkoszować się smakiem ulubionych ciastek. Na szczęście na rynku konsumenci mają dostęp do coraz większej ilości alternatywnych form słodyczy, które nie zawierają cukru. 

Ciastka bez cukru – jaki jest ich skład?

Obecnie konsumenci mają dostęp do szeregu różnych propozycji ciastek bez cukru. Mogą oni nabyć zarówno produkty nastawione na zdrowy skład, jak i odtworzenie smaku ulubionych słodkości. Ciastka bez cukru zawierają zamiast tego składnika m.in. ksylitol, maltitol, syrop słodzący bazują na tagatozie, czy zawierające erytrytol. Konsumenci mogą nabyć zarówno produkty niezawierające glutenu, czyli takie, które bazują na mące ryżowej, owsianej, kukurydzianej, jak i jaglanej, ale wśród wyrobów nie brak również propozycji bazujących na tradycyjnej mące pszennej. Co więcej, weganie i alergicy mogą znaleźć propozycje niezawierające jajek, a tym samym bazujące najczęściej jedynie na składnikach pochodzenia roślinnego. Wśród produktów skierowanych dla osób ceniących zdrowy skład można znaleźć ciastka, które nie zawierają również tłuszczu palmowego, jak i tłuszczu trans. Źródło tłuszczu w tym przypadku może stanowić np. olej rzepakowy. Miłośnicy czekolady mogą znaleźć przykłady ciastek bez cukru zawierające polewę czekoladową. Również w tym przypadku słodycz czekolady wynika z zastosowania słodzika. 

Ciastka bez cukru – propozycje dostępne na rynku

Wybór jest niezwykle zróżnicowany. Ciastka bez cukru mają różną cenę, skład, a także smaki. Dzięki temu konsument będzie w stanie znaleźć propozycje najlepiej dopasowaną do swoich potrzeb. Wśród wielu propozycji można znaleźć ciasteczka przypominające pieguski zawierające czekoladowe dropsy, herbatniki z polewą z mlecznej lub deserowej czekolady, a nawet odpowiedniki popularnych ciasteczek oreo. Ciastka te mają również zróżnicowany smak. Wśród nich można wyróżnić smak waniliowo-mleczny, czekoladowy, karmelowy, marchewkowy, kokosowy, czy orzechów. Wśród wielu produktów można znaleźć również odpowiednik delicji zawierający galaretkę. Idealnym rozwiązaniem dla osób, które ograniczają cukier ze względu na chęć uzyskania efektów treningowych, dobrą propozycją mogą okazać się ciastka proteinowe. Propozycji jest naprawdę wiele. Każdy konsument jest w stanie znaleźć choć jedną propozycję wpisującą się w jego gusta. Dzięki temu ograniczenie cukru nie będzie wiązało się dla niego z koniecznością rezygnacji z ulubionych przysmaków.