Sól, podobnie jak cukier, bywa nazywana „białą śmiercią”. Chociaż organizm człowieka potrzebuje jej do prawidłowego funkcjonowania, to już nadmiar sodu w diecie bywa dla niego bardzo niekorzystny. Tymczasem sól obecna jest w jadłospisie przeciętnej osoby nie tylko w postaci białego proszku dosypywanego do zupy czy sałatki warzywnej, ale również w postaci ukrytej – w gotowych sosach, pieczywie czy wszelkiego typu przekąskach. Sól dodawaną do posiłków warto zamienić więc na zioła, które podkreślają smak jedzenia, nie dosalając go bez potrzeby. Dlaczego unikanie soli i gotowych mieszanek przypraw zawierających sól to dobre rozwiązanie?

Dlaczego warto ograniczać sól w diecie?

Dietetycy podkreślają, że w codziennym jadłospisie każdego człowieka sól nie powinna przekraczać podaży na poziomie 6 g, czyli jednej małej łyżeczki. Nadmiar sodu w diecie jest bowiem szkodliwy dla wielu układów organizmu, w tym zwłaszcza dla układu krążenia. Spożywanie dużej ilości soli:

  • ponosi ciśnienie krwi, prowadząc do nadciśnienia,
  • zwiększa oporność na insulinę, prowadząc do cukrzycy,
  • podnosi poziom złego cholesterolu, prowadząc do chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca.

W diecie przeciętnego Polaka obecne są już liczne źródła sodu, które trudno jest wyeliminować, dlatego warto ograniczyć stosowanie soli przynajmniej w swojej kuchni, czyli poprzez zaprzestanie dodawania jej do spożywanych posiłków.

Czym zastąpić sól w diecie?

Sól poprawia i wzmacnia smak sprawiając, że jedzenie smakuje lepiej i wiele osób jest do tego bardzo przyzwyczajonych. Jednak podobną rolę w świecie kulinariów pełnią także znacznie zdrowsze od niej zioła i inne naturalne przyprawy o słodkim czy ostrym smaku. Doprawiając nimi posiłki, można nie tylko zmniejszyć ilość sodu w diecie, ale także osiągnąć inne pozytywne cele, na przykład usprawnienie trawienia. Osoby, które nie do końca wiedzą, jak zastąpić w kuchni sól ziołami, przyprawami i suszonymi warzywami, mogą zdecydować się na zakup gotowych mieszanek bez soli, dostępnych w sklepach internetowych – między innymi pod adresem https://do-smaku.pl/przyprawy-kuchenne/naturalne-mieszanki-przypraw-bez-soli/. Naturalne mieszanki przypraw bez soli są dedykowane konkretnym grupom produktów spożywczych lub nawet konkretnym daniom, co znacząco ułatwia korzystanie z nich w kuchni.

Zamiast soli na kuchenne półki warto ustawić naturalne mieszanki przypraw bez soli, czyli odpowiednio skomponowane połączenia suszonych ziół i warzyw, które poprawiają i wzmacniają oryginalny smak dania, nie dokładając do niego sodu, który w nadmiarze szkodzi zdrowiu.