Słodki, bogaty w błonnik i przeciwutleniacze. Od przystawki po deser, 15 przepisów z figami, których nie można przegapić.

Figa (Ficus carica ) to drzewo pochodzące z rozległego obszaru między azjatycką Turcją a północnymi Indiami. Jej „owoce” to tak naprawdę mięsiste kwiatostany o zmiennym kolorze. Czarne, fioletowe lub zielone, dzięki swojemu słodkiemu smakowi figi są pyszne zarówno do jedzenia samemu, jak i do łączenia z innymi potrawami, zwłaszcza z szynką i serami. Oto kilka przepisów z figami, których  nie można przegapić. Każdy znajdzie coś dla siebie, od przystawek po desery.

Przystawki z figami

Proponowane przepisy na te przystawki są bardzo proste w wykonaniu i tylko ta ostatnia wymaga użycia piekarnika do gotowania:

  • Kanapki z łososiem i figami: główne składniki tego przepisu to chleb, łosoś i filadelfia
  • Przystawka z fig i sera: letni przepis, w którym ser dobrze komponuje się z figami; wszystko wzbogacone sezamem
  • Kanapki z figami: ciasto francuskie, którego należy użyć, jest gotowe; figi są połączone z serem z jogurtu sojowego

Pierwsze dania z figami

Trzy pierwsze dania na bazie makaronu, ryżu lub domowej roboty gnocchi z mąką orkiszową:

  • Risotto z figami i gorgonzolą: prosty klasyk do zrobienia, najlepiej ze słodką gorgonzolą
  • Gnocchi z gorgonzolą i figami: ten przepis również bazuje na gorgonzoli, ale nowością jest połączenie z domowymi gnocchi orkiszowymi
  • Makaron z figami i papryką: pyszny wegański przepis, do którego można dodać do smaku orzechy włoskie lub papryczkę chilli

Drugie dania z figami

Mięso i figi na trzy bardzo różne przepisy, mniej szybkie w przygotowaniu niż poprzednie:

  • Stek z łososia i figi: danie dla wyrafinowanych podniebień w innej kombinacji niż zwykle
  • Saltimbocca z indyka i figi: szałwia, kieliszek porto, indyk i coppa di Parma to główne składniki tego mięsnego przepisu

Przystawki z figami

Nie mogło zabraknąć przystawek. Proponujemy trzy z nich. Drugi jest szczególnie odpowiedni do dań mięsnych:

  • Przystawka z sałatką i figami: wystarczy pięć minut, aby przygotować tę przystawkę, do której dodać garść orzeszków piniowych
  • Przystawka sałatkowa z kiwi i figami: owoce, warzywa i słodki provolone to bohaterowie tego przepisu
  • Sałatka z kaszy jaglanej, figi i orzecha włoskiego: zdrowe i lekkie danie, ale jednocześnie przydatne, jeśli potrzebujesz zastrzyku energii

Desery z figami

Wśród proponowanych przepisów jest też bardzo zdrowy, bo nie zawiera mleka, masła i jajek:

  • Ciasto chmurne z figami: końcowy efekt to miękki i pachnący deser, idealny na przekąskę lub śniadanie
  • Tarta figowo-czekoladowa: kolejny pyszny przepis z kawałkami czekolady, domowym kruchym ciastem i świeżymi figami
  • Wegańskie ciasto figowe: miękki deser bez mleka, masła i jajek; mąki użyte w tym przepisie są różne: żytnia, razowa i owsiana.