Popularne i poszukiwane ze względu na swoje dobroczynne właściwości nasiona chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik, białko i minerały. Dlatego należy je włączyć do zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety.
Nasiona Chia są pozyskiwane z Salvia Hispanica, rośliny zielnej należącej do rodziny Lamiaceae, do której należą również mięta, melisa, lawenda, tymianek i majeranek. Chia pochodzi z Ameryki Środkowej i jest uprawiana głównie ze względu na nasiona i pozyskiwany z niej olej. Jej nasiona mają kształt owalny (1-2 mm) i zmienną barwę: dojrzałe są białe lub czarne, czasem czarne z białymi plamami; te jeszcze niedojrzałe są brązowe. Aztekowie używali ich do celów spożywczych i religijnych, ale w epoce kolonialnej ich spożycie znacznie spadło. Dziś produkowane są do celów komercyjnych w Meksyku, Gwatemali, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Nikaragui i Australii.
Właściwości i korzyści
Nasiona Chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik, proteiny, przeciwutleniacze oraz minerały takie jak wapń, fosfor, potas i magnez. Nie zawierają glutenu. Mają wysoki procent oleju (między 25% a 40%). Z czego 60% składa się z kwasów tłuszczowych omega 3, 20%, z kwasów tłuszczowych omega 6 oraz w mniejszym odsetku kwasów omega 9 i nasyconych. Dwie łyżki nasion chia to około dwudziestu gramów.
Nasiona chia są często nazywane pożywieniem, ponieważ są niezwykle bogate w składniki odżywcze przydatne dla organizmu. Tę etykietę należy jednak przyjąć z przymrużeniem oka. Substancje takie jak kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 (zwłaszcza kwas alfa-linolowy i kwas linolowy) oraz błonnik, których te popularne nasiona są obfite, mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób przewlekłych. Jednak nadal niewiele jest badań dotyczących właściwości nasion chia, a uzyskane wyniki są niejednoznaczne.
Ponadto ich właściwości odżywcze różnią się w zależności od regionu, w którym roślina jest uprawiana. Zależy to od kilku czynników: warunków klimatycznych, ilości opadów i rodzaju gleby. Dojrzałość nasion ma również wpływ na ich właściwości odżywcze.