Kawa kusi smakiem, zapachem, ale okazuje się, że wspiera także ludzkie zdrowie. Pita z umiarem może wspomóc funkcjonowanie organizmu i jego ogólną wydolność. Jest to możliwe ze względu na znajdujące się w niej związki, minerały i witaminy. Dlaczego warto pić kawę? I jaka jej ilość będzie dobra dla zdrowia?

Kawa – jakie cenne dla zdrowia substancje się w niej znajdują?

Kawowiec to wiecznie zielone drzewko, które rośnie w Afryce, w Azji i w Ameryce Południowej. Szczególnie cenne są jego ziarna. Po ich wypaleniu stają się one bazą do parzenia znanego na całym świecie napoju.

Kawę docenia się zarówno za jej smak, jak i właściwości. Jest to zasługa znajdujących się w niej związków. Ziarna kawowca są bogate w:

  • kwasy organiczne – większość z nich powstaje w procesie wypalania kawy. Odpowiadają one zwłaszcza za jej charakterystyczny, nieco kwaskowaty smak i goryczkę. W wypalonych ziarnach znajdują się kwas mrówkowy, octowy, mlekowy i glikolowy;
  • kofeinę – jest to alkaloid, dzięki któremu picie kawy pomaga się pobudzić;
  • kwasy fenolowe – mają one działanie przeciwutleniające;
  • kwasy kawowy, ferulowy;
  • minerały – potas, wapń, magnez, fosfor;
  • witaminy z grupy B, witaminę E oraz kwas foliowy.

Jakie właściwości ma kawa?

Picie kawy może mieć dobre skutki dla zdrowia. Znajdujące się w niej kwasy, minerały i witaminy:

  • wspierają pracę układu krwionośnego

Po wypiciu kawy rozszerzają się naczynia krwionośne – krew może swobodniej nimi przepływać. Dlatego wspomaga ona wydolność organizmu, transport składników odżywczych, tlenu oraz funkcjonowanie mięśnia sercowego;

  • pomagają pobudzić procesy myślowe

Jest za to odpowiedzialna zwłaszcza kofeina, która wspiera organizm w walce ze zmęczeniem. Wspomaga też ona koncentrację;

  • wspierają proces trawienia

Pomagają one przyspieszyć metabolizm, co jest ważne szczególnie dla tych, którzy mają zamiar zrzucić kilogramy;

  • wspomagają blokowanie wydzielania histaminy

Dlatego kawa pomaga ograniczyć intensywność reakcji alergicznych.

Oprócz tego kwas chlorogenowy wspomaga mechanizmy obronne wątroby. Natomiast kwasy fenolowe pomagają w opóźnianiu zachodzenia procesów starzenia.

Czy kawa może być szkodliwa?

Aby kawa wspierała pracę narządów, nie można przesadzić z jej ilością. Picie zbyt wielu małych czarnych dziennie może skutkować pojawieniem się uciążliwych dolegliwości – zalicza się do nich:

  • przyspieszoną akcję serca;
  • nadpobudliwość;
  • uczucie niepokoju;
  • bezsenność.

Natomiast całkowicie powinny zrezygnować z niej osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody żołądka, gdyż kawa wspomaga procesy trawienne związane także ze wzmożoną produkcją kwasów żołądkowych.

Ile kawy można wypić dziennie?

Dobry expres do kawy i aromatyczne ziarna kuszą, aby jak najczęściej raczyć się wybornym czarnym napojem. Jednak zdrowy, dorosły człowiek nie może spożywać więcej niż 400 mg kofeiny w ciągu dnia. Oznacza to, że nie zaszkodzi mu picie więcej niż ok. czterech filiżanek klasycznej małej czarnej. Taka dzienna porcja kawy może mieć za to dobry wpływ zarówno na zdrowie, jak i na samopoczucie.